2010. július 11., vasárnap

A Disneyland Apukák (Disneyland Dad) világa

Disneyland Apukának hívják azt az apát, aki válása után gyermekével/gyermekeivel csak rövid időt tölt együtt, ami jellemzően hétvégére vagy szünidőkre esik, azaz nem teljes szülői szerepet tölt be a gyermek életében. Emellett az együtt töltött idő elsősorban a szórakozásról szól. Nem fontos a gyermek napirendjének követése vagy a nevelés, inkább a kényeztetés, a kívánságok teljesítése, vásárlások jellemzik. A Disneyland apuka megengedi, hogy a gyermeke azt egyen és akkor, amit akar, azt nézzen a tévében vagy moziban, amit csak szeretne, vagy éppen sokáig maradjon fent éjszaka. Emiatt a gyermek úgy érzi magát az apjánál, mintha Disneylandben lenne.
A google-be beütve a fogalmat találatok sokasága érkezik, miközben nagyon sok bejegyzés arról szól, hogyan ne legyünk Disneyland apák, vagy elvált anyaként, mit tegyünk, ha exünk Disneyland apaként viselkedik.
A fogalom a 80-as évekből származik és a szülők gyermeknevelésében betöltött szerepét érinti. Furstenburg-Cherlin (1991) kutatása szerint az a szerep, amit a férfiak betöltenek a válás után, összefüggésben van azzal a szereppel, amit a házasság alatt töltöttek be a nevelésben. Ez gyakran másodlagos részvételt jelent, azaz a gyermeknevelés fő ellátása korábban is az anyára hárult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése