2010. augusztus 2., hétfő

Házasságkötés, válás, gyermekvállalás

A KSH legfrissebb adatai szerint a magyar lakosság száma 10 millió 5 ezer fő volt 2010. május végén. Az év első öt hónapjában kevesebb gyerek született, továbbá a halálozások száma is csökkent. A http://www.fogyamagyar.hu/ weboldalon a lakosság fogyásának üteme nyomon is követhető.
Kopp Mária tanulmánya bemutatja a magyar népesedési helyzetet. Az elemzés többek között kitér arra, hogy a magyar fiatalok több gyereket szeretnének, mint amennyi ténylegesen megszületik, illetve a házasság kedvez a gyermekvállalásnak. A házasságban élők átlagos gyermekszáma nagyobb, mint a házasság nélkül együttélőké.
Forrás: http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html és WORLD VALUES SURVEY 1981-2008 OFFICIAL AGGREGATE v.20090901, 2009. World Values Survey Association (www.worldvaluessurvey.org). Aggregate File Producer: ASEP/JDS, Madrid alapján
Az alábbi ábrán egymás mellé tettem a KSH házasságkötési és válási statisztikáját és a World Value Survey néhány adatát az ideálisnak tartott gyerekszámról (http://www.worldvaluessurvey.org/). Utóbbi sajnos csak 1982-1998 közötti adatokat tartalmaz Magyarországra, de a tendencia miatt mégis érdemes ránézni. Az ezer főre jutó házasságkötések száma erőteljesen lecsökkent 1982 óta, a válások száma az utóbbi közel 20 évben hasonló szinten van. Az ideálisnak tartott gyerekszám esetében már a 90-es években eltolódást látunk az egy gyermek felé, azzal együtt, hogy a többség 2 gyermeket szeretne. Az adatok szerint 90-es évek végén jelentek meg a gyermektelenséget ideálisnak tartók, igaz arányuk igen alacsony.
Pongrácz Tiborné demográfus szerint a tudatos gyermektelenség ma is csak elenyésző mértékben jellemző, a gyermektelenek aránya jelenleg 10 százalék körüli, de ez jellemzően biológia okokra vezethető vissza és nem saját döntés következménye. Ugyanakkor az európai trendek kedvezőtlenek, például Németországban a párok 30-40 százaléka tudatosan gyermektelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése