2010. augusztus 22., vasárnap

A családi életciklus befolyása az egészségtudatosságra

A közelmúltban megjelent egy cikkem a Marketing és Menedzsment szaklapban (2010/2, 13-22.o., társszerző: Simon Judit). A cikk rövid összegzése a következő:
Egy család, háztartás az élettörténete során folyamatos fejlődésen megy át, tipikusan az egyedülálló fiatal felnőtt állapottól jut el a házastárssal vagy élettárssal való együttélésen, majd a gyermekvállaláson át az idős egyedülálló szakaszig. A családi életciklus hipotézisünk szerint jelentős befolyást gyakorol az egészséghez való viszonyulás kialakulására is, így kutatásunkban a családi életszakaszok segítségével kíséreltük meg alaposabban megérteni a lakosság hozzáállását az egészséges táplálkozáshoz, életmódhoz. Jelen kutatás központi témája az egészségtudatosság és benne az egészséges étkezés kérdéskörének vizsgálata, annak fontossága és választása szerint. 
Vizsgálatunkból kiderül, hogy a magyarok döntő többsége kiemelkedően fontos értéknek tartja a családi közös étkezéseket, mindemellett úgy véli, hogy a modern életvitel és az egyre individualizálódóbb társadalmi lét csökkenti annak gyakoriságát. Eredményeink szerint az életciklus megközelítés olyan relevánsan fűzi össze a szempontokat (életkor, háztartástípus, családi állapot, gyermekek a háztartásban), amely így finomabb különbségeket mutat, mintha pusztán a nemet, életkort, családi állapotot vagy háztartástípust vizsgálnánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése