2012. június 13., szerda

A technológia segítségével együtt a család

A távolélő családtagok számára a technológiai megoldások lehetővé tehetik a távolságok áthidalását. Amber Epp, Hope Jensen Schau, and Linda Price (2011) kutatása azt vizsgálta, hogy egymástól távolélő családtagok (például a más városban továbbtanuló fiatalok, sokat utazó vagy távolélő szülők) hogyan tartják a kapcsolatot családtagjaikkal és a korábbi családi szokásokat hogyan tudják megőrizni technológiai eszközök közvetítésével. 

Eredményeik szerint különböző technológiai megoldások segítségével a korábbi szokások egy része a távolban is megőrizhető kisebb vagy nagyobb erőfeszítések árán. A technikai eszközök segítségével a távolság ellenére is megtartott, illetve feladott szokásokat a következőképp csoportosították:
1. Szokások, amiket meg sem próbáltak technológiai eszközökkel áthidalni, például a születésnapok megünneplése, közös családi vacsorák.
2. Sikertelen kísérletek a korábbi szokások folytatására, így esti mese olvasása telefonon keresztül.
3. Nehézségek árán, elkötelezettséggel és kreativitással sikeresen megőrzött szokások, például közös főzés és étkezés Skype kapcsolat segítségével.
4. A technológiai eszközök segítségével könnyen megőrzött szokások, például tévéműsorok "közös" nézése és a reklámszünetekben telefonon beszélgetés vagy sms-ben élmények megosztása.

A tanulmány rövid összegzése elérhető: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése