2011. március 25., péntek

A gyermekvállalás fontosabb, mint a házasságkötés

A fenti állítás a USA-ban végzett felmérés egyik fő konklúziója (a felmérést a Pew Research végezte 2010-ben). Az országos megkérdezés telefonon zajlott, a válaszadók száma 2691 fő, a célcsoport a 18-29 éves korosztály volt.
A legfontosabb következtetések a következők:
A 18-29 évesek számára a gyermekvállalás fontosabb, mint a házasság. A korcsoport 52%-nak számára a „jó szülőnek lenni” az egyik legfontosabb dolog az életben.  Ezzel szemben csak 30% -uk gondolja ugyanezt a sikeres házasság fontosságáról. A változás 1997 óta szembetűnő. Akkor a válaszadók 42%-a gondolta úgy, hogy „jó szülőnek lenni” az egyik legfontosabb dolog az életben, és a sikeres házasság fontosságát 35% fejezte ki. 
Ez a generáció az idősebbekhez képest már kevésbé gondolja azt, hogy egy gyermek boldog felnövekedéséhez apára és anyára egyaránt szüksége van és hogy az egyedülálló szülők és a házasság nélküli együttélés rossz a társadalom számára. A véleményüknek megfelel a viselkedésük is, hiszen a 30 év alattiaknak csak a 22%-a házas, illetve a született gyermekeik 51%-a házasságon kívül jött a világra.
Magyarországon a változás hasonló a nyugat-európai, észak-amerikai trendekhez. A 25–29 éves korosztályon belül az élettársi kapcsolatban élők aránya eléri a 40 százalékot, illetve lényegesen megemelkedett a házasságon kívüli gyermekvállalás aránya, 1990 és 2008 között 13 százalékról közel 40 százalékra emelkedett (Demográfiai Portré 2009).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése