2011. január 19., szerda

Hány könyved van otthon?


A kulturális fogyasztás tekintetében is kettészakított a magyar társadalom és az olló egyre csak nyílik. Több elemzés erősíti meg ezt, akutálisan a tavalyi évben megjelent TÁRKI kiadvány, illetve a 15-29 évesek körében az Ifjúság2008 kutatás.
Utóbbi eredményei szerint a kultúrafogyasztás jelentősen visszaesett, amire egy példa az otthoni könyvállomány nagysága. Ez pedig erős csökkenést mutat, azokban a háztartásokban, ahol 15–29 éves fiatalok élnek, átlagosan 265 könyvet találunk. Ez a szám még 344 volt 2004-ben, ami 23%-os visszaesést jelent. Leginkább azok van kedvező helyzetben, akik többgenerációs értelmiségi családban élnek, esetükben az otthoni kötetszám meghaladja az 500-at. Ez a család jelentőségét húzza alá kultúrafogyasztás tekintetében. Jellemző még, hogy a külön költözés után lassan gyarapszik csak a könyvállomány, az önállóak esetében az átlagos könyvszám mindössze 158 darab.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes! Mindig meglepődöm mennyire kultúra fogyasztó a háztartásunk az átlag adatokhoz képest. Így volt ez egy nem régiben olvasott színház látogatási cikk kapcsán is, ami évi 1-2 látogatást említett az aktívan járók között, mi meg megyünk kb. 3-5 alkalommal és ezt nem gondoltam soknak. Könyveknél akkor ugyanez a helyzet, még akkor is ha levonom a szakkönyveket.

    VálaszTörlés