2011. június 26., vasárnap

Egyedülálló apák

Magyarországon az egyszülős háztartások aránya közel 17% (Demográfiai Portré, 2009), ezen belül 13%-ot tesz ki az apa - gyermek típusú családok hányada. Ez az arány nálunk csökkenő, szemben az Egyesült Államokban megfigyelhető trenddel. Ott 1990 óta közel megduplázódott a gyermeküket egyedül nevelő apák száma, elérve a 2.79 millió főt, arányuk 15% az összes hasonló családon belül. A The New York Times cikke szerint ennek részben a társadalmi változás az oka, amely  szerint  a társadalom egyre inkább ösztönzi a férfiakat, hogy nagyobb szerepet vállaljanak a gyermeknevelésben. Igaz - ahogy a cikk említi - az USA-ban a mérés módja is az oka lehet a kimutatott növekvő tendenciának. 
Nálunk, Vukovich Gabriella tanulmánya szerint (TÁRKI Adatbank) az egyedülálló anyák és apák családi állapota között lényeges különbség van. A férfiak esetében az egyedülállók aránya fele (5%) a nők körében (12%) megfigyelhetőkhöz képest, ugyanakkor közöttük magasabb az özvegyek és a házasok aránya. Emellett az egyedülálló anyák 48%-a, az apák 34%-a elvált.
A The New York Times cikkének konklúziója, hogy az adatok az amerikai családkép változását jelzik. Ugyanez a magyar helyzetre is elmondható, amiről az idei népszámlálás eredményei mondanak majd többet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése