2010. június 17., csütörtök

Mibe kerül egy gyerek?

A TÁRKI 2007-es tanulmánya kiszámítja a magyarországi gyereknevelés költségeit. A számítások két tényezőt számszerűsítenek (1) a gyermekek fogyasztását és a (2) gyermeknevelésre fordított háztartási munka mennyiségét.
Az eredmények szerint egy gyermek nevelésének az egy éves átlagos költsége 2003-as árakon számítva 1,26 millió forint. Ha ezt korrigáljuk az éves inflációkkal (és feltesszük, hogy az összes többi becsült tényező változatlan), akkor ez 2010-ben 1,8 millió forintot tesz ki.
A 2003-as eredmények szerint a “két szülő egy gyermekkel” és az "egyedülálló szülő egy gyermekkel" háztartástípusok esetében a legmagasabbak a gyermeknevelési költségek. Ez az előbbi esetében az átlag 162%-át, utóbbinál 109%-át jelenti. (A különbség oka a szülők eltérő száma, amely befolyásolja a figyelembevett háztartási munka értékét.) Amennyiben egy szülő kettő vagy több gyereket nevel az érték az átlag 67%-ára rúg. A három vagy több gyereket nevelő pároknál az egy gyerekre jutó éves átlagos költség az átlag 89%-a.
Forrás: www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/b003.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése