2011. április 20., szerda

Virtuális esküvő

Miközben a házasságkötések száma csökken, az online térben szerveződő esküvők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A virtuális házasságkötés legalább öt éve létezik, nagyjából 2006-tól szaporodtak el a (jellemzően ingyenes) szolgáltatást kínáló weboldalak. Az online térben létrejövő esküvő jogilag nem kötelez, de egyfajta világ előtt felvállalt kötődést fejezhet ki. A virtualvow oldalon bárki házasságot köthet, nemtől függetlenül, sőt akár kutyánkhoz vagy autónkhoz is hozzámehetünk. Ha pedig megunnánk a kapcsolatot, a válást is megejthetjük ugyanitt. Az oldal népszerűségét jelzi, hogy csak ezév áprilisában 140 feletti házasságkötésnél tartanak, és ekkor még csak egy weboldal egy havi forgalmáról beszélünk.
Külön kategóriája az online esküvőknek a szerepjátékokban terjedő házasságkötés (pl. World of Warcraft vagy RuneScape, lásd a megoldási lehetőségeket itt), ahol valós ceremóniát szervezhetünk vendégekkel és speciális szertartásokkal. Az alkalomra vásárolhatunk prémium szolgáltatásokat, kínálhatunk a vendégeknek süteményeket és küldhetünk ajándékot is. Persze alapvetően virtuálisan. 
Mit jelent mindez? Sokan a házasság megcsúfolásának tartják az online esküvőt, mások egyszerűen szórakozásnak tekintik. Egy biztos, az elköteleződés továbbra is lényeges és a házasságot a lakosság nagy része fontos intézménynek tartja.  Ha máshogy nem lehet benne részünk, akkor talán így, online?

1 megjegyzés: